Hej, nu är vi hemma igen efter tre fullspäckade dagar i Budapest. Det har varit helt underbart och det var så skönt med en liten paus från skolan! Vi lämnade in gymnasiearbetet i fredags och sedan i söndags bar det av. Så här kommer lite bilder från resans gång samt kort vad vi hittade på när vi var där:
 
Dag 1: när vi kom fram i söndags och var incheckade så gick vi ut och åt på en ungersk restaurang. Servitrisen beskrev stället som "typiskt ungerskt och mat som hennes familj lagade hemma" och det var det också. Efter middagen stack vi vidare till en is-bar, alltså en bar som är gjord av is. Det var en del av Linneas födelsedagspresent. Man fick på sig en tjock poncho för att inte frysa och sedan gick man in i ett rum - typ ett frysrum - gjort endast av is.
 
 
Jag och Martin på den Ungerska restaurang
 
Martin och Alex på is-baren
 
 
Hela gänget
 
 
 
Dag 2: Den andra dagen gick vi upp tidigt och tog oss till synagogan i Pest. Den var jättefin och hade en stor trädgård tillänad endast judar som dog 1944 och 1945 (bild ett och två) och även ett träd där anhöriga kunde sätta namn på löven. Tyckte över huvud taget att det var en mycket fin synagoga.
 
 
 
Pilträdet med alla namn på löven
 
 
Vi gick även till saluhallen i Pest på förmiddagen, den var också jättefin och färgglad. Jag köpte hem chili till mamma, de andra köpte bland annat salami, kaviar och vin.
 
 
Saluhallen ovanifrån
 
Det fanns även lite matstånd med traditionell Ungersk mat
 
Efter lunch gick vi vidare till Gellert badet, ett termalbad på Buda-sidan. Det var lite moligt och småregnigt den andra dagen så vi spenderade hela eftermiddagen i de varma poolerna och basturna. De hade flera pooler som varierade mellan 35 och 39 grader och även några olika bastus. Tyvärr tog varken jag eller Alex med våra kameror in på badet så ni får nöja er med en bild från Google.
 
hotellet/badet utifrån
 
en av poolerna
 
Det sista turistiga vi gjorde denna dagen var att gå upp till Frihetsstatyn för utsikten. Det var jättefint och precis när vi var där uppe tittade solen fram mellan molen. 
 
Till middag åt vi hamburgare på en amerikanskinspirerad restaurang och sedan gick vi till en ruinbar (det är, precis som det låter, barer i gamla ruiner). Det var jättecoolt! 
Ett av rummen i ruinbaren 
 
Dag 3: Den sista dagen tog vi lite sovmorgon men gick sedan till en basilika i Pest som var jättefin. Man kunde åka upp till "taket" som var en utsiktsplats så tog lite bilder där. Det blev en hel del trappsteg upp och ner men det var verkligen värt det för utsikten var så fin!
 
inne i Basilikan, det var inte så bra ljus så har ingen riktigt bra bild från detta.
 
Trapporna upp till utsikten
 
 
 
Vi var även på slottet på Buda-sidan och Fiske bastiljonen, denna dagen kom till och med solen fram lite! 
 
 
Det fanns "kärlekslås" lite överallt på broar och staket i staden
 
Alex och Linnea uppe vid Fiske bastiljonen
 
Vi tog en fika på eftermiddagen på New York Café, ett jättefint cafe i Pest. Jag, Olivia oc Alex beställde varm choklad, Linnea beställde en lemonad och Karp kaffe. Det var jättegott men mycket mättande! 
 
Till middag åt vi Ungerskt, det var Karps föräldrar som hade tipsat om restauranen Kiskakukk och det var verkligen jättegott. 
tog inga fler bilder denna kvällen utan bara njöt av vår sista kväll på resan. 
 
Hoppas att ni haft det bra (och kanske blev lite avundsjuka av vår helt amazing bra resa)!